Hírek

Főoldal

Kik vagyunk

Céljaink

Eredményeink

Cikkek

Megjelenések

Letöltések

Elérhetőség

Támogatóink

Linkek

magyarul   in english


A Jövő Óceánjaiért
Alapítvány

Bankszámlaszám:
65100149- 11287447
Adószám:
18181885-1-42
Telefonszám:
+36-30-284-3467
E-mail:
info@futureoceans.hu

 

 

Eredményeink:

Kutatási projektek

Neurobiológiai kutatások:

Vezető kutatónk, Dr. Ari Csilla anatómiai és szövettani vizsgálatokat végzett számos cápa és rája faj, fűrészhal és tömörfejű hal agyán. (Az agyak minden esetben már eltérő okokból elpusztult állatokból lettek begyűjtve.) Kutatása során az asztroglia sejtek (amelyeknek szerepük van például az idegrendszer regenerációjában, a vér-agy gát rendszer felépítésében és a neuronok metabolikus ellátásában) eloszlását írta le ezen fajokban immunohisztokémiai módszereket alkalmazva. A kutatás nemrég jelent meg könyv formájában, megrendelhető az amazon.com weboldalon.

  

Ezen kutatások alapján megkíséreljük előre jelezni bizonyos porcos hal fajok viselkedési mintázatait, beleértve az ördögrájákét.
Dr. Ari Csilla tanulmányai során felfedezte, hogy a rája fajok közül a Mobulid ráják rendelkeznek a legnagyobb agytömeggel a testtömegükhöz képest és néhány agyterületük jól fejlett érzékelési képességekre utal.

  

Fogságban élő ördögrája viselkedés vizsgálata

Egy világszinten egyedülálló kísérletet tervezett vezető kutatónk, Dr. Ari Csilla, hogy Európa egyetlen fogságban élő ördögrájájának a tanulási és érzékelési képességeit vizsgálja a lisszaboni Aquariumban. Ennek a fajnak a tanulmányozása a természetben ,illetve a fogságban tartása is nehéz feladat, ezért rendkívül kevés információ áll rendelkezésünkre a képességeikről. Reméljük, hogy a kutatásaink segítségével betekintést nyerhetünk ezen misztikus élőlények viselkedésébe (lásd publikációk).

Egy másik kutatási projekt a fogságban élő óriás ördögrája (Manta birostris) úszó mozgására irányult és egy speciális 3-dimenziós felvevő rendszer segítségével fedtük fel úszómozgásuk hidrodinamikai jellegzetességeit. Hatékony úszómozgásuk analízise hidrodinamikai újításokhoz vezethet és az állatok állapotának meghatározására is alkalmas lehet (lásd publikációk).

Szabadon élő ördögráják viselkedésének vizsgálata

Ezen fantasztikus állatok néhány alap viselkedési mintázata egyszerűen megfigyelhető búvárkodás közben több közkedvelt búvár merülőhelyen, mint például:

Táplálkozási viselkedés

Plankton dús vízben az óriás ördögráják megnövelik a táplálkozás hatékonyságát azáltal, hogy a vízoszlopban szélesre nyitott szájjal szaltóznak.

  

  

Tisztálkodási viselkedés

Az ördögráják néha órákat töltenek a tisztogató állomásokon minden nap, ahol a tisztogató halak megeszik a parazitákat a bőrük felszínéről, a kopoltyúikról és eltávolítják a halott bőrréteget.

  

    

Párzási viselkedés

Általában egy nagyobb nőstényt követ vagy kerget egy vagy több kisebb termetű hím, néha órákon keresztül, néha napokon keresztül mielőtt a párzás megtörténik.
(Yano, K., Sato, F., Takahashi, T. (1999). Observations of mating behavior of the manta ray, Manta birostris, at the Ogasawara Islands, Japanese Ichthyological Research 46(3):289-296.)


©Copyright. A Jövő Óceánjaiért Alapítvány 2003-2015. All rights reserved.